Tänään sikinsokin sunnuntaissa päästäänkin leipomaan! Leipominen ja ruuanlaitto on minulle harrastus siinä missa meikkaaminenkin (okei, ei ehkä ihan yhtä rakas!) ja välillä on todella rentouttavaa vaan upottaa kädet taikinaan ja vaivata ja odottaa mitä hyvää siitä tuleekaan. Tänään ajattelin jakaa teille hyvin helpon ja nopean sämpyläohjeen vaikka sunnuntaibrunssille. Taikinaa on helppo muokata omaan makuunsa vaihtamalla jauhoja, lisäämällä leseitä tai siemeniä yms. Tässä siis vain perusohje.
Tarvitset:
3dl maitoa tai vettä
25g hiivaa
1tl sokeria
1tl suolaa
n. 7dl vehnäjauhoja
60g voita tai margariinia
Käytin tänään 2dl tavallista kevytmaitoa ja yhden desilitran kookosmaitoa. Jauhoina käytin 5dl vehnäjauhoja ja 2dl sämpyläjauhoja. Jos haluat lisätä joukkoon leseitä, jätä osa jauhoista pois.
1. Aloita lämmittämällä neste kädenlämpöiseksi.
2. Sekoita joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
3. Lisää joukkoon jauhot pienissä erissä, sekoita hyvin.
4. Vaivaa kaikki jauhot taikinaan.
5. Lisää joukkoon pehmeä rasva ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa astian reunoilta. Lisää tarvittaessa myös jauhoja.
6. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
7. Leivo taikinasta pitkänomaisia sämpylöitä, jauhota ne ja jätä vielä kohoamaan liinan alle.
8. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja paista sämpylöitä noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
9. Nauti tuoreena!
Hauskoja leipomishetkiä!
Love, Mari
Hyvännäköisiä, pitää kokeilla joskus. :)
VastaaPoistaNää on kyllä hyviä, varsinkin tuoreena kun voi vielä sulaa pinnalle ;).
PoistaOih, nam! Mielenkiintoista ois kokeilla tuota kookosmaitoa sämpylöissä, suurikin ero makuun?
VastaaPoistaTuosta kookosmaidosta ei juurikaan tullut makua, on niin ohutta tavallaan. Vaikutti lähinnä koostumukseen hieman. Mutta sellaisesta kunnon paksusta kookosmaidosta saa kyllä kivasti makuakin! :)
Poista